Β' ΤάξηΓερμανικά Β ΛυκείουΕκπαιδευτικό Υλικό

Literatur und Kunst im Deutschunterricht Η λογοτεχνία και τα εικαστικά στο μάθημα των Γερμανικών

82 Bertolt Brecht Bilder, Stockfotos, 3D-Objekte und Vektorgrafiken |  Shutterstock
Bertolt Brecht (1898-1956)  

Literatur und Kunst im Deutschunterricht

Η λογοτεχνία και τα εικαστικά στο μάθημα των Γερμανικών

Με αφορμή τους πολέμους που μαίνονται στον κόσμο γύρω μας και όλα τα δεινά που φέρουν, η Β΄τάξη ασχολήθηκε στο μάθημα των Γερμανικών με ένα απόσπασμα από ένα κατεξοχήν αντιπολεμικό βιβλίο, το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» του Γερμανού δραματουργού και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ. Αρχικά οι μαθητές μετέφρασαν το απόσπασμα και έψαξαν πληροφορίες για τη ζωή του πολύ γνωστού Γερμανού δραματουργού και ποιητή, τις οποίες συζητήσαμε στην τάξη και έτσι αγγίξαμε και πλευρές της ιστορίας της Γερμανίας. Ύστερα επεξεργαστήκαμε και αναλύσαμε το κείμενο, το διαβάσαμε δυνατά, το ηχογραφήσαμε και τέλος με αφορμή το θέμα του κειμένου, δηλαδή τον πόλεμο, οι μαθητές του Β1 σχεδίασαν σε ομάδες αφίσες με αντιπολεμικά συνθήματα στα γερμανικά.

Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη γερμανική γλώσσα μέσα από ένα αυθεντικό λογοτεχνικό κείμενο, να γνωρίσουν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της Γερμανίας, να εξασκήσουν την γερμανική προφορά και τέλος να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τα σχέδια και τα συνθήματα τους στις αντιπολεμικές αφίσες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τις αφίσες των μαθητών του Β1 και να ακούσετε τη μαθήτρια Νικολέτα Σμιάρη του Β4 να διαβάζει το απόσπασμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ στα γερμανικά και στα ελληνικά.